BLOGGER TEMPLATES »

tiistai 24. elokuuta 2010

Essee lähdemateriaalista

Istuin tänään terveystiedon tunnilla, mutta päässäni pyöri ankarasti biologiaan liittyviä kysymyksiä. Seuraava aihe sai melko jakamattomasti huomioni...

Erittele perimän ja hankittujen ominaisuuksien vaikutusta yksilöiden ilmiasuun. Käytä lähteenä edessäsi istuvia yksilöitä, joista toinen tunnetaan paremmin Mr. Badassina ja toinen on vain joku hänen random kaverinsa. Keskity ilmiasun analysoinnissa selän ja hartioiden koostumukseen. Kumpi on parempi. perimän vaikutuksesta kuuma selkä vai yksilön itse hankkima ihan ok kuuma selkä?

Kilttinä biologian kirjoittajana tartuin toimeen. Tehtävänanto vaati tiukkaa tutustumista lähdemateriaaliin, joten kohdistin katseeni MrB:n selkään ja tutkin sitä pitkään ja hartaasti. Tai ainakin niin hartaasti kuin mitä tilanne salli muutaman vierustoverin ja lähes täyden luokan kanssa. Saatuani hyvän yleiskuvan MrB:n selästä, joka oli sopivasti verhottu ohueen mustaan pitkähihaiseen, siirryin mittailemaan hänen vieressään istuvan henkilön selkää. Hänkin oli varautunut päivän koitokseen sopivasti ihonmyötäisellä neuleella. Tehtävä tuntui ihastuttavan helpolta.

Mr Badass - perimän vaikutus
Random kaveri - hankittu ominaisuus

Pitkällisen pohdinnan ja vertailun tuloksena päädyin siihen, että perimä on aina parempi. Perityt ominaisuudet siirtyvät eteenpäin tuleville jälkeläisille, mutta hankitut ominaisuudet eivät. Täytyy toki ajatella lasten tulevaisuutta, sillä hyvännäköinen selkä lähes olemattomalla vaivan näöllä on aina miellyttävämpi ominaisuus kuin selkä, jonka eteen joutuu tekemään töitä niska limassa, jotta se näyttäisi jokseenkin kivalta. Toki selän rakenteeseen vaikuttavat useat alleeliparit ja jos Hyvän Selän Geenit ovat resessiivisä alleeleita, voi myös Random kaverilla olla Hyvän Selän Geenejä heterotsygoottisena yhdistelmänä ja toisesta vanhemmasta riippuen Hyvän Selän Geenit voivat ilmetä jälkeläisissä. Jos hyvin käy.

~ indeed, joka kirjoittaa biologian nyt syksyllä

PS. Näin unta, että True Bloodin Eric oli meillä ja sain tahtoni läpi (= hän ei esim. syönyt minusta) itkemällä, jolloin hän luonnollisesti lohdutti minua. Kyllä mulle kelpaisi myös pitkä johtajavampyyri.

When you came in the air went out.
And every shadow filled up with doubt.
I don't know who you think you are,
But before the night is through,
I wanna do bad things with you.

- Jace Everett, Bad Things (The True Blood Theme)

0 kommenttia: